Jij bent het medicijn

Ons welbevinden of niet welbevinden. Onze gezondheid of onze ziekte. Onze zorgen of ons vertrouwen hangen onlosmakelijke af van de relatie die we met onszelf hebben. 

Zelfliefde is een loze term wanneer hij niet diep gevoeld en in zorgzaamheid ervaren en gepraktiseerd wordt. Zelfliefde is een werkwoord. 

Ik stel het me zo voor… 

Een bang kind vraagt om ons begrip, onze compassie en onze liefdevolle aandacht en omhulling. Een bang kind negeren en afwijzen is harteloos. 

Een ziek kind vraagt onze aanwezigheid. Ons vertrouwen en liefdevolle zorg. Ons geduld en de voeding en omhulling die ons genezen. Een ziek kind verwaarlozen is harteloos. 

Een kind dat verdwaald is of verward reiken we de hand. We vragen het wat het nodig heeft en maken verbinding. We geven het de begeleiding tot het zich weer thuis weet. Een verdwaald kind aan zijn lot over laten is harteloos. 

Een verdrietig kind geven we liefde en troost. We geven het ruimte om te voelen en huilen. We blijven aanwezig en zijn beschikbaar. Een verdrietig kind straffen is harteloos. 

Een onzeker kind herinneren we aan zijn kracht en essentie. We geven het bemoediging en bekrachtiging. Een onzeker kind vernederen is harteloos. 

De manier waarop we compassievol met een kind omgaan mag ons herinneren aan de wijze waarop we met onszelf mogen omgaan.

Zelfliefde is zelfzorg. 

Draag zorg voor de woorden en gedachten die je toelaat naar jezelf . Ze werken helend en verhelderend. Of ze kunnen ons laten verkrampen en doen dissociëren. 

Wees zacht liefdevol en zorgzaam voor je prachtige lijf. Wees waakzaam wanneer relaties je energie kosten. Wees begrenzend naar de mensen die je toelaat in je veld. Bepaal zelf wie, wanneer en hoe lang. Neem heel regelmatig tijd om te vertragen, voelen en ademhalen. Je lijf geeft je continu signalen over jouw welbevinden. Draag zorg voor een dagritme dat jou dient en voedt. Hoedt jouw sacred space en zorg dat jouw lijf en ziel tot rust en ontspanning kunnen komen. 

Kortom… 

Wees heel lief en zorgzaam voor jezelf … jij bent het medicijn.